Een land van atollen met meer zee dan land, bestaande uit zo'n 2000 met palmen en tropisch struikgewas begroeide droomeilandjes, omgeven door spierwitte zandstranden, azuurblauwe lagunes en diepblauwe buitenriffen. Rond de koraalriffen wemelt het letterlijk van de vis. Een paradijs voor duikers, rustzoekers en zonaanbidders. Je waant je aan het einde van de wereld en hebt het gevoel iets heel bijzonders mee te maken.

De Malediven bestaan uit meer dan 2000 koraaleilandjes. Ze liggen in de Indische Oceaan, ongeveer 750 km. ten zuid-westen van Sri Lanka. Verspreid over ongeveer 100.000 vierkante kilometer, liggen de eilanden zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond. Elk eiland wordt omgeven door een rif dat een ondiepe lagune omringd. Honderden van deze eilanden samen vormen met andere koraalbanken een atol. Slechts 202 eilanden zijn bewoond en de meesten liggen in het Noord en Zuid Malé Atol en in het Ari Atol. In 1965 werd het eilandenstaatje onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, en drie jaar later werd het een republiek. Onder bedrijging van Sri Lankaanse Tamilhuurlingen werd het regime al snel militairistisch en streng.

Sinds de jaren negentig is er sprake van een geleidelijke democratisering en modernisering. Het toerisme heeft zich ontwikkeld tot één van de belangrijkste inkomstenbronnen. Hierdoor is de infrastructuur aanzienlijk verbeterd. Op de eilanden is er geen vervoer aanwezig omdat alles op loopafstand is, tussen de eilanden varen traditionele vissersboten. Toeristen worden vanaf het vliegveld met een boot, helikopter of watervliegtuig naar de verschillende eilanden gebracht. Op de Malediven groeien exotische planten, zoals kokospalm, bananenplanten, bamboe, fiscus en hibiscus. De eilanden van de Malediven worden omringd door parelwitte stranden en langs de kusten, in zoutzoete wateren groeien mangrove-gewassen.

 

Go to top